27 Nisan 2011 Çarşamba

Kamboçya’dan Ayrılıyoruz!!!!


Dönüş yolunda Thailand sınırına geçtikten sonra bizi Koa Chang adasına götürecek olan minibüse bindiğimizde sevgili Kubilay, Kamboçya’ya gelirken yanında getirdiği DVD filmi çalışması için şoföre verdi. Bu film Kamboçya’da geçmişte yaşananlar ile ilgiliydi. İsmi “ Killing Fields” di. Bu filmde 1973-1975 yıllarında Amerikalıların savaş uçağının koordinatlarında yanlışlık yapması sonucunda, yanlışlıkla sivil halkın bulunduğu yerin bombalanması ve bu skandal olaydan sonra Amerika ve diğer ülkelerin Kamboçya’yı terk etmek zorunda kalması sırasında yabancıların başından geçen gerçek olaylar anlatılıyordu. Başroldekiler, New York’ta çalışan amerikalı gazeteci Sydney Schanberg ile onun rehberi Kamboçya’lı Pran’dı. Sydney ile birlikte başka ülkelerin gazetecileri de vardı. İlk tahliye sırasında Pran’ın ailesini Amerikaya gönderiyorlar. Amerikalı gazeteci Sydney Schanberg ve Pran biraz kalıp tahliye sırasındaki olayları izlemek ve bir sonraki kafile ile Amerikaya gitmeyi planlıyorlar. Fakat olaylar planladıkları gibi gitmiyor. Kızıl Khmer’ler hükümet binasını ve yabancıların bulunduğu binaları sıkı kontrol altına aldıklarından hiç bir Kamboçyalının ülke dışına çıkmasına izin vermiyorlar. Ve böylece Pran’ı kızıl khamerlere teslim olmak zorunda kalıyor. Pran, Kamboçyalı olmasına rağmen yabancıların yanında lüks bir yaşam sürmüş olduğu için işkence görüyor ve en pis işlerden sorumlu oluyor. Pran, silik bir görüntü vererek gizliden gizliye sürekli kaçış planları yapıyor. İlk kaçışında yakalanıp fena bir şekilde işkenceye maruz kalıyor. 2.nci kaçış girişiminde başarılı oluyor ve köyün birinde kızıl khamer komutanının oğluna baby sitterlık yapmaya başlıyor. Kızıl khamerler eğitimi olan Kamboçyalıları katlediyor ya da sorumluluklarına verilen zor işleri kaldıramadıklarından ölüyorlar. Öyle bir an geliyor ki kızıl khmer ordusunu küçük çocuklar oluşturmaya başlıyor. Pran’ın yanında yaşadığı, Kızıl khamerin başı, kahmerlerin yaptığı katliamı olumlu bulmuyor ve daha az hasarla işin içinden sıyrılmanın yollarını ararken farkediliyor ve öldürülüyor. Pran, Kızıl Khamaer’in başı ölmeden önce çocuğuna bir harita ve 60 usd bıraktığını fark ediyor. Pran bu haritayı kullanarak küçük oğlan ile birlikte ülke dışına kaçmayı planlıyor. Yanında birkaç kişiyi de alarak yola çıkıyor. Yolda ilerlerken çocuğu taşıyan adam yanlışlıkla mayına basıyor çocuk ile birlikte ölüyor . Pran tek başına yolculuğuna devam ediyor ve sonunda dağlardan Kamboçya sınırını geçtikten sonra kızıl haç ekibine rastlıyor. Ve sonunda , gazeteci Syndey Schanberg, Pran ile tekrar karşılaşıyor. Pran sonunda ailesi ile buluşuyor
Filmin sonunda Beatless’ın en çok sevdiğim şarkısı Imagine çalıyordu. Göz yaşlarımı tutamadım. Evet barış çok önemliydi. Dünyayı kurtarmak adına çok konuşmak yerine kendi içimizde barışı hissetmeliyiz diye düşündüm. Sonra aklıma Angelina Jolia ve Prenses Diana’nın Kamboçya için yaptıkları aklıma geldi. Dünyadaki diğer insanların dikkatini buraya çektikleri için onları takdir ettim.

Angelica Jolia Kamboçyalı bir çocuğu evlat edinerek tüm dünyaya ilham kaynağı oldu. Kamboçyalı oğluyla sokağa her çıktığında Kamboçya’da olanlara dikkat çekerek tüm insanlığa her fırsatta barışı hatırlatıyor.
Peki biz neler yapabiliriz? Bence çok büyük şeyler yapmaya gerek yok. Zira o zaman büyük şeyler yapmayı düşünüp hiçbir şey yapamama hali oluşabilir. En pratik yolun; yandaki komşumuzla, kavga anı yaşadığımızda, bizi sinirlendiren insanlarla karşılaştığımızda onlara sevgiyle bakarsak belki de dünyadaki tüm savaşı engellemiş oluruz. Kim bilir !!!!!
Kamboçya yazımı Beathles’ın çok sevdiğim parçası “İmagine” ile bitiyorum…
Sevgiler

Imagine
Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today...

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace...

You may say i'm a dreamer
But i'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world...

You may say i'm a dreamer
But i'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one
Hayal Et
Hayal et cennetin olmadığını
Denersen bu kolay
Altımızda cehennem yok
Üstümüzde sadece gökyüzü
Hayal et bütün insanların bugün için yaşadığını

Hayal et ülkeler olmasa
Bunu yapmak zor değil
Uğruna ölücek ve ya öldürülücek bir şey yok
Hayal et bütün insanların
Barış içinde yaşadığını

Bana bir hayalci diyebilirsin
Ama ben tek değilim
Umarım bir gün sende bize katılırsın
Ve dünya tek vucüt yaşar

Hayal et mal mülk olmasa
Bunu yapabilir misin merak ediyorum
Açlığa ve aç gözlüleğe gerek yok
İnsanların kardeşliği
Hayal et bütün insanların
Dünyayı paylaştığını

Bana bir hayalci diyebilirsin
Ama ben tek değilim
Umarım bir gün sende bize katılırsın
Ve dünya tek vucüt yaşar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder